Χανιώτικα καλιτσούνια (με αλέυρι για φύλλο)

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Κρητικό φύλλο και πίτες: 1.500 γρ. (1½ πακέτο)
  • Νερό (χλιαρό): 750 γρ. (2 ½ φλιτζάνια)
  • Τσικουδιά: 125 γρ. (½ φλιτζάνι)
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 90 γρ. (6 κουταλιές)
  • Χυμός λεμονιού: από 1 λεμόνι
  • Αλάτι: 8 γρ. (1 ½ κουταλάκι)
  • 2 αυγά χτυπημένα για άλειμμα
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Για τη γέμιση:

  • Μυζήθρα Χανιώτικη (πυχτόγαλο): 1½ κιλό
  • Τυρομάλαμα τριμμένο: 500 γρ.
  • Αυγά: 2 μεσαία
  • Δυόσμος ψιλοκομμένος: 1 ματσάκι
  • Αλάτι: 8 γρ. (1 ½ κουταλάκι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση πλένουμε το δυόσμο, τον αφήνουμε να στραγγίσει και τον ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε το τυρομάλαμα και το αφήνουμε να στραγγίσει όπως και την μυζήθρα.
Ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, το αλάτι και το δυόσμο.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μέτριο πάχος και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια.
Παίρνουμε με ένα υγρό κουταλάκι του γλυκού τη γέμιση και τη βάζουμε στη μέση της ζύμης. Διπλώνουμε τις 4 άκρες του προς τα μέσα αφήνοντας να φαίνεται στη μέση λίγο από τη γέμιση.
Αλείφουμε τα καλιτσούνια με τα αυγά και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Τοποθετούμε τα καλιτσούνια σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Κακαβιά
Τζουλαμάς