Αγνόπιτες

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 0.5 kg Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις Βιολογικό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά
  • 180 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Βιολογικό ΑΒΕΑ
  • 50 ml Χυμό Λεμόνι Creta fresh
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 0.5 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. Κατσικίσιο τυρί για ντάκο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δύοσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε την «αγνιά». Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, τη τσικουδιά, το λεμόνι και το ξύδι. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε έως ότου πάρουμε μία πολύ απαλή «αγνή» ζύμη. Ξεκουράζουμε 15 λεπτά σκεπάζοντας με μία πετσέτα το ζυμάρι μας. Παίρνουμε ζύμη όση περίπου ένα μικρό μανταρίνι την ανοίγουμε και βάζουμε μια  κουταλιά της σούπας ξινομυζήθρα την οποία την έχουμε ανακατέψει με τον δυόσμο. Τραβάμε τη ζύμη και κλείνουμε μέσα σε αυτή την μυζήθρα. Με το χέρι μας πατάμε την αγνόπιτα για να γίνει επίπεδη. Όταν τις ετοιμάσουμε όλες, τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και  στη συνέχεια τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.

Κρητικός Ντάκος
Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα και ελαιόλαδο