Κιμαδοπιτάκια

ΥΛΙΚΑ

Για το ζυμάρι:

  • Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Κρητικό φύλλο και πίτες 750 γρ.
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 85 γρ. (1 ποτήρι κρασιού)
  • Ξύδι: 25 γρ. (2 κουταλιές)
  • Νερό (χλιαρό): 350 γρ. (1& 1/2 κούπα)
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι

Για τη γέμιση:

  • Κιμάς μοσχαρίσιος: 1 κιλό
  • Κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες): 6 μέτρια
  • Πράσα (κομμένα σε λεπτές φέτες): 3
  • Ντομάτες (ψιλοκομμένες): 2 μεγάλες
  • Κρασί λευκό: 1/2 κούπα
  • Καρότο (τριμμένο): 1
  • Μαϊντανός (ψιλοκομμένος): 1/2 ματσάκι
  • Γραβιέρα (τριμμένη): 400 γρ.
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 1/3 κούπας
  • Φρυγανιά: 1/2 κούπα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 2 και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά για 10 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το καρότο και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει όλα τα υγρά, περίπου για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 1800C. Λαδώνουμε φόρμα για μάφιν και βάζουμε το ένα φύλλο. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε μέχρι πάνω. Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και κόβουμε γύρω-γύρω το κάθε πιτάκι.
Κάνουμε σε κάθε πιτάκι το σχέδιο της αρεσκείας μας και με ένα πινέλο λαδώνουμε.
Ψήνουμε για 1 ώρα στη χαμηλή σχάρα.

Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
Τζουλαμάς